Niezwykły świat cukierków

Każdy z nas kocha słodycze! Te barwne, wyjątkowo pyszne przekąski, wciąż zaskakują nas swoim kształtem i formą. Dzisiaj pod hasłem cukierki rozumiemy pastylki, drażetki, landrynki, karmelki, toffi, irysy, sugusy, dropsy, krówki, żelki oraz wszelkiego rodzaju cukierki pudrowe. To oczywiście nie koniec, ponieważ współcześni cukiernicy wciąż zaskakują nas swoimi wyrobami. Przed Wami smakowity świat cukierków, który odkryjecie na Kuri.

Cukierki znamy w różnych kolorach, smakach i kształtach. Na stronie kuri.com.pl można zakupić cukierki ziołowe, podobne do tabletek, które pomagają w leczeniu bólu gardła oraz słodkie krówki czy karmelki. Część cukierków powstaje w wręcz odpychającej formie, która bawi najmłodszych zjadaczy łakoci. Na liście najbardziej oryginalnych tworów znajdziemy takie twory jak „słodkie strupy”, „gluty goryla” czy np. „mrówki w cukrze”.

Feeria kolorów
Choć na pierwszy rzut oka cukierki odznaczają się wyjątkowo różnorodną paletą smaków i można je znaleźć w różnych postaciach, to z powodzeniem można podzielić te słodkości na kilka podstawowych typów. Zależy wszystko od tego, jak są one wyrabiane. Zaskakujące jest to, że skład większości z nich jest naprawdę bardzo prosty. Otóż tzw. twarde słodycze produkuje się wyłącznie ze stężonego roztworu cukru z dodatkiem konkretnych barwników czy aromatów. Tak produkowane są na przykład popularne landrynki.

Fantazja kształtów
Uwielbiane przez nas karmelki wyrabia się z masy karmelowej. Jest to odpowiednio ugotowana mieszanina roztworu cukru, syropu skrobiowego oraz kilku dodatkowych składników. Krówki, irysy, toffi, sugusy i inne cukierki o bardziej miękkiej konsystencji tworzone są z podobnej masy, jednak z mniejszą zawartością syropu skrobiowego. Z kolei uwielbiane przez dzieci żelki otrzymuje się przez napowietrzenie roztworu cukru i syropu glukozowego z dodatkiem substancji zagęszczającej, takiej jak żelatyna. Istnieją też cukierki pudrowe, które produkuje się ze sprasowanego cukru pudru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *