Jak powstają cukierki?

Cukierki a właściwie cukier kandyzowany to nic innego jak wyrób cukierniczy wykonany ze stężonego roztworu cukru w wodzie, do którego dodawane są aromaty i barwniki. Co ciekawe słowa „cukierek” zaczęto używać w XVIII wieku, kiedy to w polszczyźnie zaczęły rozpowszechniać się derywaty od wyrazów oznaczających surowce jadalne, w tym przypadku podstawą był oczywiście „cukier”.

Świat słodkości jest niezwykle bogaty a przykładami dobrze nam znanych cukierków są np. cukierki toffi, krówki, pralinki, dropsy, landrynki lub cukierki ziołowe. Warto podkreślić, że ostatnie z wymienionych można konsumować jako przysmak lub jako środek leczniczy, głównie przeciwkaszlowy. Przy wyrobie cukierków ziołowych stosuje się rozmaite wywary z ziół, takich jak żywokost, ślaz i podbiał oraz roślinne olejki eteryczne pomocne w leczeniu. Oznacza to również, że wyroby te posiadają specyficzny smak i pewne właściwości lecznicze. Najpopularniejsze są jednak słodkie cukierki, które rozpieszczają nasze podniebienie. Jak się je produkuje?

Proces produkcji

Cukierki otrzymywane są przez rozpuszczenie cukru w wodzie lub mleka do postaci syropu, który gotuje się aż do osiągnięcia pożądanego stężenia bądź początku karmelizacji. Typ cukierka zależeć będzie głównie od składników i czasu podgrzewania mikstury. Cukierki to słodycze o rozmaitej konsystencji i odmiennym sposobie produkcji w zależności od rodzaju słodyczy. Są one dostępne prawie we wszystkich kolorach, mają najróżniejsze kształty, fakturę i smaki. Warianty smakowe obejmują m.in. smak kwaśny, słodki, słony, owocowy, kawowy oraz miętowy, często w postaci wieloowocowych żelek.

Różne rodzaje cukierków

Jak już wspomniano cukierki znajdziemy pod najróżniejszą postacią. Na stronie znajdziemy np. cukierki kawowe z nadzieniem; cukierki w postaci karmelków owocowych; twarde landrynki miętowe; owocowe fasolki; owocowe cukierki z witaminami czy pudrowe cukierki musujące. Wybór jest ogromny a zabawa przednia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *